"Ensimmäisiä vadelmapenkkejä lapioidessa tuli puheeksi eläinpölytyksen hyödyt vadelmanviljelyssä. Kuinkas sattuikaan, kun juhannusaaton aattona pihaan lennähti kiivaasti suriseva mehiläisparvi. Parvi asettui vanhan navetan piippuun. Soitin kylällä asuvalle mehiläistarhaajalle Jauhiaisen Martille, joka tuli hakemaan parven katolta. Tästä tapahtumasta katson mehiläishoidon tilalla alkaneeksi. Sain ensin kädestä pitäen oppia Martilta ja ammattitarhaajaksi valmistuin Mustialasta. Valtavan innostukseni siivittämänä tilalla ja lähiseuduilla pörisi välillä jopa 40 pesää mehiläisiä, mutta marjojen kanssa samanaikaisen ruuhkahuipun vuoksi pesämäärää on maltillistettu reilusti. Intohimoinen tekeminen ja tiedonjano pölyttäjiä kohtaan ei ole laantunut. Valmistumisesta lähtien olen jakanut mehiläisten ilosanomaa alkeiskursseilla, jatkokursseilla ja ammattitarhaajien oppitunneilla teoriassa ja käytännössä. Mehiläistarhaukseen innostamisesta sain hopeisen ansiomerkin Suomen Mehiläishoitajain liitolta v. 2023. - Outi
Marjaisten maiden hunajaa
Mehiläiset tilallamme pölyttävät marjat, hedelmät ja villiyrtit. Satokausi alkaa pajuilla, vaahteralla ja voikukilla aikaisin keväällä. Vuorotellen mehiläiset pölyttävät kirsikat, herukat, luumut, omenat, vadelmat...
Tilan marjamailla penkkien väleissä kasvaa myös mm. mehiläisten herkkua, valkoapilaa. Lisäksi pyrimme kasvattamaan pitkään kukkivia kasveja mehiläisten hyvinvointia ajatellen. Marjojen kukkien mehevä mesi maistuu hunajassamme.
Mehiläisvahakynttilät
Pienessä kynttiläpajassa pihamökissä valmistuu 100% mehiläisvahasta valetut ja rullatut kynttilät ympäri vuoden. Mehiläisvahan sulatamme ja värjäämme pienissä erissä, jolloin jokainen kynttilä on ainutlaatuinen. Kynttilät valamme silikoni- ja kovamuovisiin muotteihin, jotka ovat kestäneet jo tuhansia käyttökertoja. Mehiläisvahan sulamispiste on alhainen. On mukava värjätä kynttilämassaa sesongin mukaan - jouluna valkoista ja punaista, pääsiäisenä kevään vihreää ja hentoa vaaleanpunaista, syksyllä kekrin aikaan syvän aniliininpunaista, okraa ja tummaa vihreää. Aina teemme myös puhtaan mehiläisvahan värisiä kynttilöitä.
Hakolan Marjaglögi
Kylmäpuristetut sokerittomat luomumehut, hunaja ja mausteliemi, joka on keitetty tuoreestä inkivääristä, kuivatusta kanelista ja neilikasta on Hakolan Marjaglögin resepti kaikessa lyhykäisyydessään. Jo vuodesta 2011 valmistettu mausteinen joulun ajan juhlajuoma loppuu vuodesta toiseen ennen joulua. Kannattaa olla ajoissa! Ensimmäiset glögit keittelemme vuosittain Tohijärven luomumarkkinoille, jotka ovat syyskuun viimeisenä viikonloppuna Lammin Evolla.
Glögihunaja
Glögihunaja on vastaus kaikille joulufaneille! Sitä voi lorauttaa kahviin, teehen, marjamehuun, lihan marinaadiin tai vaikka uunijuureksiin. Vannoutunut glögihunajafani lusikoi sitä suoraan suuhunsa.
Hunajan käyttö leivonnassa ja ruuanlaitossa
Pala paratiisia asettuu kesäaamun aamupalalle juuri lingotun hunajan valuessa tuoreiden marjojen, luomumarjamyslin ja jogurtin päälle. Siinä on kaikki!
Hunaja sopii erinomaisesti makeisiin jälkiruokiin leivonnasta puhumattakaan. Hunajasesongin aikana kahvilassa kakkupohjaan sujahtaa hunajaa tai pavlovan päälle valutetaan marjojen päälle valuvaa kultaa -hunajaa. Suola, yrtit - villit ja kasvatetut- sekä hunaja ovat sellainen yhdistelmä, että lihakastike, juuresruuat tai suolaiset piirakat eivät olisi mitään ilman tätä kolmikkoa. Maistuu maistuvalta maaseudulta!